Algemene voorwaarden Stichting Toonbeeld
Deze voorwaarden zijn van toepassing op het gehele aanbod en alle activiteiten op het gebied van cultuur-educatief onderwijs van Stichting Toonbeeld in Terneuzen. Door in te schrijven voor cursussen/(open) ateliers en andere activiteiten die vermeld staan op onze website, verklaart de inschrijver zich akkoord met de Algemene Voorwaarden.
Artikel 1 Begrippenlijst
Stichting Toonbeeld
De stichting voor muziekonderwijs, beeldende vorming, theater, kunst- en cultuureducatie in Terneuzen, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder het nummer 67473148 gevestigd aan de Bellamystraat 26a, 4532 CP te Terneuzen. Hierna verkort tot Toonbeeld.
Jaarcursus/Cursusblok/Atelier/Open Atelier
Een jaarcursus is een serie van lessen die het gehele schooljaar door loopt en waarbij de les elke week of tweewekelijks plaatsvindt.
Een cursusblok kan op meerdere momenten in een schooljaar starten en stopt automatisch na de laatste les van de reeks.
Bij cursussen werken leerlingen volgens een lesopbouw onder leiding van een docent.
Bij de ateliers werken leerlingen in principe zelfstandig en is een docent aanwezig voor ondersteuning.
Bij open ateliers werkt de deelnemer zelfstandig en zonder vaste begeleiding.
Activiteit
Een eenmalige activiteit of kortlopende reeks van enkele lessen zoals workshops, lezingen, presentaties, excursies e.d.
Cursusgeld/Tarief
Het tarief voor het volgen van een (jaar)cursus, (open) atelier of activiteit zoals vermeld op de website. Het bestuur van Stichting Toonbeeld neemt voorafgaand aan elk schooljaar een besluit over de hoogte, c.q. indexatie van de tarieven.
De tarieven worden gelijktijdig met de publicatie van het nieuwe aanbod vermeld op www.toonbeeld.nl en zijn op te vragen via info@toonbeeld.nl.
Schooljaar
Het schooljaar loopt van 1 september tot en met 31 augustus. Het vakantierooster wordt gepubliceerd op de website.
Deelnemer/leerling/cursist
De persoon die staat ingeschreven voor een (jaar)cursus, (open) atelier of opleiding bij Toonbeeld of zich heeft aangemeld voor een eenmalige activiteit die bij of via Toonbeeld wordt aangeboden.
Betalingsplichtige/lesgeldplichtige
Degene die het cursusgeld verschuldigd is. Indien de deelnemer bij het begin van het seizoen of bij het begin van het leertraject de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, is het cursusgeld verschuldigd door diens wettelijk vertegenwoordiger zoals een van de ouders, de voogd, verzorger of de vereniging.
Verenigingen
Leerlingen kunnen lessen volgen via een vereniging. De vereniging is dan zowel de inschrijver als de betalingsplichtige.
Overeenkomst
De overeenkomst van opdracht in de zin van artikel 7:400 Burgerlijk Wetboek die tussen Toonbeeld en de cursist tot stand komt.
Artikel 2 Aanmelden
1. De aanmelding geschiedt voor een jaar, respectievelijk voor de totale duur van het cursusblok of voor een activiteit. Op de website van Toonbeeld staat de hiervoor relevante en geldende informatie, inclusief de duur.
2. Aanmelden voor een (jaar)cursus, (open) atelier of activiteit kan uitsluitend via een volledig en ondertekend aanmeldingsformulier, bij voorkeur online. Aanmelding kan gedurende het hele jaar plaatsvinden, met inachtneming van het bepaalde in art. 4 en 5.
3. Indien de leerling/cursist op het moment van inschrijving de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, dient de (digitale) ondertekening plaats te vinden door diens wettelijke vertegenwoordiger of door een vereniging of instelling.
4. Aangemelde aspirant-leerlingen ontvangen een bevestiging per email van hun aanmelding.
5. Het is mogelijk om via een muziekvereniging instrumentles te volgen bij Toonbeeld. De aanmelding loopt dan via de vereniging.
Artikel 3 Plaatsing
1. Toonbeeld behandelt aanmeldingen in volgorde van binnenkomst. De plaatsing en indeling van de leerlingen/cursisten geschiedt verder aan de hand van onder andere leeftijd en niveau.
2. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de opgegeven voorkeuren voor lesdagen, lestijden en docent. Hieraan kunnen echter geen rechten worden ontleend.
3. Na inschrijving wordt door Toonbeeld bepaald of directe plaatsing mogelijk is. De deelnemer wordt hierover geïnformeerd. Als er op het moment van inschrijving geen beschikbare plaats is, ontvangt de aangemelde deelnemer bericht dat hij/zij op een wachtlijst geplaatst wordt. Zodra er op een later moment plaatsing mogelijk is, versturen we hierover bericht. Indien dit geen plaatsing tot gevolg heeft, om wat voor reden dan ook, wordt de volgende voor de opengevallen plaats in aanmerking komende persoon benaderd.
4. Bij onvoldoende belangstelling behoudt Toonbeeld zich het recht voor om (jaar)cursussen, ander programma-aanbod en activiteiten te annuleren.
5. In geval van onvoorziene omstandigheden of overmacht behoudt Toonbeeld zich het recht voor de lessen/cursussen/activiteiten inhoudelijk aan te passen dan wel in aangepaste vorm aan te bieden. Als aanpassen niet mogelijk is, heeft Toonbeeld de mogelijkheid het aanbod te verzetten of te annuleren en het reeds betaalde cursusgeld terug te storten.
Artikel 4 Aangaan en duur overeenkomst
1. Een schooljaar loopt van 1 september t/m 31 augustus daaropvolgend.
2. Inschrijven voor individuele muzieklessen kan het hele jaar door. De inschrijving geldt voor een heel jaar vanaf de datum van inschrijving en wordt na één jaar stilzwijgend verlengd met een opzegtermijn van 1 maand.
3. De inschrijving voor een jaarcursus die start in september, geldt voor een heel schooljaar en wordt na één jaar stilzwijgend verlengd met een opzegtermijn van 1 maand.
4. Voor cursusblokken en andere activiteiten die niet een schooljaar beslaan geldt het einde van het cursusblok of activiteit als uitschrijfdatum.
5. De geldigheid van tien lessenkaarten is 6 maanden, excl. vakantieperiodes.
6. Zodra de deelnemer zich aanmeldt en door Toonbeeld is ingeschreven, ontstaat er een rechtsgeldige overeenkomst tussen Toonbeeld en de deelnemer, dan wel de betalingsplichtige.
7. De overeenkomst wordt derhalve aangegaan voor een jaar dan wel voor de duur van de gekozen cursus of de activiteit.
Artikel 5 Verschuldigd cursusgeld
1. Voor het volgen van cursussen en (open) ateliers alsmede het deelnemen aan een activiteit is cursusgeld verschuldigd.
2. De tarieven voor het aanbod worden vermeld op de website. Aan de tarieven op de website kunnen geen rechten worden ontleend.
3. Het verschuldigde cursusgeld wordt gebaseerd op de plaatsingsdatum van de deelnemer. Indien een leerling/cursist in de loop van een schooljaar wordt geplaatst, wordt het bedrag aan cursusgeld naar evenredigheid berekend. Het cursusgeld is door de betalingsplichtige verschuldigd vanaf het moment dat Toonbeeld de bevestiging aan de deelnemer heeft verstuurd.
4. Voor cursisten die bij aanvang van het schooljaar 20 jaar of jonger zijn is het cursusgeld vrijgesteld van BTW.
5. Materiaalkosten zijn niet bij het cursusgeld inbegrepen, tenzij anders vermeld.
6. De betalingsplichtige ontvangt een factuur voor het verschuldigde cursusgeld.
7. Tegen het einde van het schooljaar ontvangt de deelnemer informatie over de voorwaarden en tarieven van het aanbod voor het nieuwe cursus.
Artikel 6 Betaling cursusgeld
1. Het verschuldigde cursusgeld kan worden voldaan via overschrijving naar de op de factuur vermelde bankrekening van Toonbeeld, binnen 30 dagen na factuurdatum. Jaarcursussen worden in termijnen gefactureerd.
De factuur mag, indien gewenst, in 2 termijnen worden voldaan, 1e termijn binnen 30 dagen na factuurdatum en 2e termijn binnen 60 dagen na factuurdatum.
2. Overige cursussen en activiteiten dienen altijd in één keer te worden betaald en zijn uitgesloten van een gespreide betaling tenzij een uitdrukkelijk verzoek hiertoe wordt gehonoreerd. De betalingsplichtige ontvangt voor aanvang van de cursus of activiteit een factuur.
3. Alle kosten die voortvloeien uit het niet tijdig betalen van het cursusgeld komen voor rekening van de betalingsplichtige. Hieronder vallen ook de wettelijke rente en eventuele incassokosten.
4. Indien de betaling van het cursusgeld een achterstand vertoond, is Toonbeeld gerechtigd om de lessen met onmiddellijke ingang op te schorten c.q. te beëindigen. De betalingsplichtige blijft het cursusgeld verschuldigd. Opnieuw starten van de lessen kan pas na ontvangst van het volledige verschuldigde bedrag, inclusief eventuele bijkomende kosten.
Artikel 7 Huur instrument
Cursisten kunnen een huurinstrument van Toonbeeld huren, mits beschikbaar. Voor de huur van een instrument gelden algemene bepalingen. De verhuurtarieven en de algemene bepalingen staan op de website van Toonbeeld.
Artikel 8 Kortingsregelingen
1. Het cursusgeld mag in principe geen drempel vormen om onderwijs bij Toonbeeld te volgen. Toonbeeld hanteert daarom twee kortingsmogelijkheden, te weten: a) de inkomensafhankelijke korting en b) korting bij meerdere jaarcursussen.
a) Inkomensafhankelijke korting: 1) ouders kunnen een aanvraag indienen bij Jeugdfonds Sport en Cultuur. Voor mensen van 19 jaar en ouder kan een aanvraag worden ingediend bij het Volwassenfonds Sport en Cultuur. Voor een vastgesteld bedrag per jaar kan door de leerling/cursist een bepaald aantal lessen gevolg worden. Een informatiepakket is op te vragen via info@toonbeeld.nl.
2) Om voor (gedeeltelijke) ontheffing van het cursusgeld in aanmerking te komen kan de ouder(s) een aanvraag indienen via de organisatie aan-z. De regeling is bedoeld voor schoolgaande kinderen tussen 4 en 18 jaar. Voor meer informatie: Financiële ondersteuning.
b) Korting bij meerdere, volledige, wekelijkse jaarcursussen voor één persoon of binnen een gezinshuishouding. De jaarcursussen moeten geregistreerd staan op naam van en betaald worden door dezelfde betalingsplichtige. Indien binnen één gezinshuishouden aan meerdere jaarcursussen (wekelijks les) wordt deelgenomen geldt: vanaf twee jaarcursussen wordt op elke afgenomen cursus 5% korting verstrekt.
2. De verschillende kortingsregelingen onder a en b worden niet bij elkaar opgeteld.
3. Uitgezonderd van kortingen zijn alle niet-jaarcursussen inclusief (open) ateliers, het ensemble- en groepsonderwijs en de 10-lessenkaarten, projecten en de vooropleiding conservatorium. Ook is de kortingsregeling niet van toepassing voor leerlingen die ingeschreven zijn via een vereniging.
Artikel 9 Beëindigen van de overeenkomst
1. Na het eerste volledige jaar van inschrijving kan de ingeschrevene maandelijks opzeggen. De opzegtermijn betreft één (1) maand en dient altijd te geschieden vóór de eerste (1e) dag van de maand.
2. Beëindiging van een aangegane overeenkomst, niet zijnde een jaarcursus, vindt automatisch plaats per einde van de cursus.
3. Tussentijdse opzegging is niet mogelijk, behalve bij verhuizing naar een plaats buiten het werkgebied van Toonbeeld of als om medische reden uitschrijving noodzakelijk is. Een verzoek om uitschrijving moet dan, met opgaaf van reden, schriftelijk aan de directie worden gericht met inachtneming van een maand opzegtermijn. Na een besluit tot uitschrijving vindt deze effectief plaats per eerste van de maand volgend op de opzegtermijn.
4. Na beëindiging van de overeenkomst wordt door Toonbeeld berekend of de betalingsplichtige nog cursusgeld verschuldigd is. De betalingsplichtige blijft het cursusgeld en eventuele bijkomende kosten verschuldigd tot het bedrag volledig is voldaan.
5. Indien de leerling overlijdt, vindt uitschrijving plaats zonder dat over het resterende gedeelte van de les/cursus nog betaling verschuldigd is.
6. Beëindiging van de overeenkomst door Toonbeeld kan met onmiddellijke ingang plaatsvinden indien er zwaarwichtige redenen aanwezig zijn, zoals wangedrag van de deelnemer, veelvuldig verzuim of wanbetaling. In dergelijke gevallen ontstaat er geen recht op restitutie van betaalde cursusgelden, noch ontslaat het betalingsplichtige van de verplichting tot het betalen van resterende verschuldigde cursusgelden.
Artikel 10 Restitutie van betaald cursusgeld
Het reeds ontvangen les- of cursusgeld wordt naar rato gerestitueerd dan wel kwijtgescholden indien:
1. De leerling of cursist tussentijds wordt uitgeschreven als bedoeld in artikel 9 en het les- of cursusgeld bij vooruitbetaling aan het begin van het les- /cursusjaar is betaald.
2. Een jaarleerling of -cursist over een aaneengesloten periode van tenminste 4 lessen door ziekte de lessen niet heeft kunnen volgen. In de situatie dat leerlingen om de week les hebben, geldt een aantal van 2 lessen. E.e.a. met inachtneming van artikel 12.
3. Een jaarleerling of -cursist door afwezigheid van de leerkracht om wat voor reden dan ook én door het niet beschikbaar zijn van een vervanger minder dan 35 (of 17 bij 1/14 dagen) muzieklessen of 56 lesuren beeldende vorming schooljaar heeft kunnen volgen.
4. Een reguliere les kan vervangen worden door een contact- c.q. lesmoment zoals een voorspeelavond of een andere activiteit in het kader van de cursus. Deze activiteit wordt dan meegeteld in het totaal aantal gegeven lessen. E.e.a. in redelijkheid en in afstemming met de docent.
5. Toonbeeld is gerechtigd voor uitgevallen lessen een volwaardig alternatief aan te bieden binnen hetzelfde seizoen dat voldoet aan de volgende voorwaarden:
a. het alternatief omvat een (eventueel online) les (of lessen) van minimaal dezelfde tijdsomvang op een voor de cursist passend tijdstip.
b. Het alternatief kan (aansluiten bij) lessen van een andere docent omvatten;
In het geval deze alternatieven worden aangeboden is er geen recht op compensatie of restitutie van cursusgeld;
6. Verzuim van lessen door de leerling anders dan in lid 2 leidt niet tot restitutie of ontheffing van de verplichting tot het voldoen van cursusgeld.
7. Er is geen restitutie mogelijk van 10-lessenkaarten.
8. Restitutie/kwijtschelding als gevolg van uitval van lessen vanuit de organisatie wordt automatisch door Toonbeeld verrekend en uitgekeerd. Vaststelling en uitkering van de restitutie vindt plaats na afloop van de cursus dan wel van het schooljaar.
9. In het geval een deelnemer/betalingsplichtige restitutie wil aanvragen, dan kan dat schriftelijk tot uiterlijk 30 september van het volgende schooljaar, via info@toonbeeld.nl.
10. Toonbeeld is niet verplicht de docent, lesdag en lestijd voor de betreffende deelnemer vrij te houden gedurende het stopzetten van de lessen.
11. Indien een les of cursus geen doorgang vindt in geval van overmacht, vindt in principe geen restitutie van het lesgeld plaats. Onder overmacht wordt tevens verstaan; elke onafhankelijke omstandigheid (waaronder maar niet limitatief maatregelen van overheidswege als gevolg van epidemieën en pandemieën), waardoor nakoming van verplichtingen uit de overeenkomst geheel of gedeeltelijk wordt verhinderd of waardoor de nakoming van de verplichtingen in redelijkheid niet van Toonbeeld kan worden verlangd, ongeacht of die omstandigheid ten tijde van het sluiten van de overeenkomst te voorzien was.
Artikel 11 Proefles
1. Bij individuele muzieklessen kan het hele jaar door een proefles worden afgenomen, onder voorbehoud van beschikbaarheid van een docent.
2. Bij groepscursussen kan tot en met de tweede les een proefles worden afgenomen. Daarna kan men niet meer instromen. Afwijkingen hierop zijn mogelijk en worden gemeld op de website.
3. Bij open ateliers is een proefles altijd mogelijk en kan men het hele jaar door instromen.
4. Gaat de deelnemer na een proefles door, dan worden de kosten van de proefles verrekend in het totaaltarief voor het aanbod. Gaat de deelnemer na de proefles niet door, dan dient de deelnemer de cursusadministratie hiervan op de hoogte te stellen via een mail naar info@toonbeeld.nl De proefles wordt niet in rekening gebracht.
5. Er geldt een maximum van 2 proeflessen per jaar per nieuwe cursist welke kunnen worden gevolgd zonder dat kosten in rekening worden gebracht indien men niet tot inschrijving over gaat. Vanaf proefles 3 is de deelnemer een proeflestarief verschuldigd.
Artikel 12 Verhindering van volgen van lessen
1. Verhindering om een afgesproken les te volgen, dient zo spoedig mogelijk te worden doorgegeven. Dit kan via de docent dan wel telefonisch bij het secretariaat via telefoonnummer 0115-745020: of per mail via info@toonbeeld.nl. Verhindering is geen grond voor restitutie.
2. Bij een 10-lessenkaart geldt dat indien leerlingen of hun ouders/verzorgers niet tijdig (ten minste 24 uur voorafgaand aan de desbetreffende les) een bericht van verhindering hebben gegeven, de les als gegeven wordt beschouwd.
Artikel 13 Verhindering tot het geven van de lessen (lesuitval)
Bij tijdig bekend zijn van lesuitval zal Toonbeeld de deelnemer, dan wel betalingsplichtige, hiervan per e-mail, whatsapp en/of sms op de hoogte stellen.
1. De deelnemer is er zelf verantwoordelijk voor dat de juiste contactgegevens bij de administratie van Toonbeeld bekend zijn.
2. Toonbeeld is nimmer aansprakelijk voor het niet lezen of ontvangen van deze berichten.
Artikel 14 Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
In het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens informeert Toonbeeld de deelnemer dat zijn of haar gegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres worden opgenomen in een gegevensbestand. De informatie over welke gegevens we verwerken en voor welke doelen we dat doen is vastgelegd in onze privacyverklaring die op de website is opgenomen.
Artikel 15 Wijziging van gegevens
1. Wijziging van de contactgegevens door bijvoorbeeld verhuizing van de betalingsplichtige en/of deelnemer, dienen tijdig bij de administratie van Toonbeeld bekend te zijn.
2. Toonbeeld is niet aansprakelijk voor het niet ontvangen van berichtgeving omtrent de lessen indien de deelnemer een wijziging van gegevens niet (tijdig) heeft doorgegeven.
Artikel 16 Aansprakelijkheid
1. Deelname aan lessen geschiedt geheel voor eigen rekening en risico. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar veiligheid en eigendommen.
2. Een deelnemer die onrechtmatig handelt ten opzichte van (medewerkers van) Toonbeeld en/of schade toebrengt aan (bezittingen van) Toonbeeld, zal hiervoor aansprakelijk worden gesteld. De schade zal op hem worden verhaald.
Artikel 17 Klachten
Klachten met betrekking tot de uitvoering van de overeenkomst, dienen zo snel mogelijk schriftelijk bij de cursusadministratie te worden gemeld, zodat Toonbeeld de mogelijkheid heeft deze te herstellen.
Toonbeeld streeft ernaar binnen bekwame tijd een klacht af te handelen. Een klacht schort de betalingsverplichting van cursist niet op.
Toonbeeld verbindt zich naar beste vermogen en als zorgvuldig handelend opdrachtnemer de opdracht uit te voeren. De overeenkomst tussen cursist en Toonbeeld heeft dan ook het karakter van een inspanningsverbintenis.
Artikel 18 Slotbepaling
In alle gevallen waarin deze algemene voorwaarden niet of in onvoldoende mate voorzien, beslist het bestuur van Toonbeeld. Op deze algemene voorwaarden, alsmede eventueel daaruit voortvloeiden geschillen, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen inzake deze algemene voorwaarden zullen bij uitsluiting worden voorgelegd aan de daartoe bevoegde rechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Vastgesteld per juni 2024