Ik ben op zoek naar

Kunstgeschiedenis: Net echt

Kunstgeschiedenis: Net echt

1.Een cursus over de geschiedenis van het Realisme in de schilderkunst
2.Een excursie naar het museum MORE in Gorssel en Ruurlo

1. een korte cursus

De werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk weergeven is altijd een uitdaging geweest voor kunstenaars. Het vereist een geoefend oog, een goede techniek en een grote kennis van het ambacht. En natuurlijk zijn originaliteit, vindingrijkheid en inhoud belangrijk. 
Over het algemeen roept een realistische weergave in de kunst grote bewondering  en verwondering op.
Het realisme in de schilderkunst van de Nederlanden kent een lange traditie. De eerste kenmerken zijn zichtbaar in het begin van de 14e eeuw, wanneer welgestelde opdrachtgevers zich graag laten portretteren in de altaarstukken. Om de geloofwaardigheid te vergroten zijn er herkenbare interieurs te zien met eigentijds meubels en voorwerpen, die vaak ook een symbolische betekenis hebben.
Onder invloed van de Italiaanse schilder Caravaggio ontwikkelen schilders rond Utrecht in de 16e eeuw een dynamisch realistische manier van schilderen in sterke licht-donkercontrasten.
In de 17e, Gouden eeuw wordt de toon gezet: talloze schilders specialiseren zich in het fijnschilderen en in de diverse categorieën van de schilderkunst: portretten, stillevens, landschappen, bijbelverhalen, historiestukken en de zgn. genrestukken, -taferelen uit het dagelijks leven.
Vanaf het einde van de 19e eeuw lijkt de moderne kunst af te rekenen met het realisme. Er is aandacht voor impressie en expressie, vorm en kleur, abstractie en geometrie. 
In de jaren rond de wereldoorlogen zien we een aantal nieuwe ontwikkelingen, met variaties op het Realisme: Surrealisme, Neo-, Magisch-, Fantastisch- en Meta-realisme.
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is het realisme van de Popart een reactie op het Abstract expressionisme, de consumptiedrang en bijbehorende reclamemateriaal. 
In de hedendaagse kunst is er een herleving van het traditionele realistische schilderen. Maar ook kunstenaars met een conceptuele achtergrond nemen graag de werkelijkheid als uitgangspunt.

In 4 cursusochtenden worden al deze aspecten van het Realisme in de kunst behandeld.

Cursusdata: woensdagen 1, 8, 15 en 22 november.
Cursustijd:  10.00-12.00 uur. Bij veel belangstelling wordt er een extra cursus van 13.30-15.30 uur ingelast.
Docent: Jaap Clement
Prijs: 65 euro.
Inschrijven kan via onderstaande link of bij Jaap Clement: jaapclement@icloud.com

2. excursie naar het Museum voor Modern Realisme More in Gorssel en kasteel Ruurlo

Het museum voor Modern Realisme is sinds 2012 gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Gorssel. De collectie bestaat uit werk van vertegenwoordigers van het Neorealisme met bekende namen als Charley Toorop, Pijke Koch, Raoul Hijnckes, Dick Ket, Jan Mankes en vele tijdgenoten.
Sinds juni 2017 heeft het museum ook een vestiging in het prachtig gerestaureerde kasteel van Ruurlo. Hier is een collectie schilderijen van Carel Willinck te zien en een aantal creaties van modeontwerpster Fong Leng.

Gezien de afstand, -beide locaties zijn in Overijssel, wordt dit waarschijnlijk een 2-daagse reis, die plaats vindt in het weekend van 25 november.
Het programma wordt nog verder uitgewerkt.

Beide activiteiten zijn los van elkaar te volgen. 

Docent cursus en begeleiding excursie: Jaap Clement

Prijs van de excursie: wordt later bekend gemaakt wanneer duidelijk is of dit een 1 of 2 daagse reis zal worden.

Na inschrijving wordt een bevestiging gestuurd met daarin de betaalwijze

Terug naar het overzicht